VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Een sterk herstel van de Europese beurzen doet dinsdag vermoeden dat het met de gevolgen van het Corona-virus voor het bedrijfsleven hier wel zal loslopen. Een recent rapport van de Zwitserse zakenbank UBS bevestigt dit. Opkomende markten zouden de beste kansen bieden voor aandelenbeleggers.

Het coronavirus remt de wereldeconomie in het eerste kwartaal van dit jaar af, maar het zal de wereldwijde productie, die na enkele mindere jaren weer stijgt, niet belemmeren. Dat is volgens de experts van UBS Asset Management vooral positief voor opkomende markten, zo stellen zij in hun Macro Monthly rapport.Direct naar het rapport

Beleggers maken zich zorgen over de mogelijke impact van het coronavirus op de wereldwijde groei. Ondanks de negatieve effecten, zal de wereldwijde productie tot ver in 2020 blijven toenemen, verwacht UBS. Als de impact van het virus toch heviger uitpakt, grijpt de Chinese overheid in met extra maatregelen om de economische groei aan te jagen.

De positieve effecten van het monetaire beleid van de afgelopen jaren in de ontwikkelde landen, sijpelt in 2020 merkbaar door in opkomende landen. Aangezien de markten zich opmaken voor een cyclische opleving, zijn de vooruitzichten voor opkomende markten nog altijd positief.

De geschiedenis leert dat, afgezien van de menselijke tragedie die met zulke epidemieën gepaard gaan, virussen een beperkte impact hebben op de economie en vaak worden gevolgd door een sterke inhaalslag. Volgens UBS is er meer uit deze opleving te halen dan de markten momenteel verdisconteren en zijn veel aandelen uit opkomende markten door de onzekerheid die het virus teweegbrengt, nu aantrekkelijk geprijsd.

De vermogensbeheerder verwacht een V-vormig herstel van de economie in opkomende landen, gesteund door een aanhoudend stimuleringsbeleid van centrale banken. Een escalatie van de handelsspanningen blijft een risico, maar UBS denkt dat de Amerikaanse verkiezingen geen bedreiging voor de wereldwijde aandelenmarkten zullen zijn.

Bewegingen in de valuta’s van opkomende landen geven vaak de ontwikkelingen weer in de economische vooruitzichten in de desbetreffende regio. Volgens UBS zullen opkomende landen de komende tijd het meest profiteren van de stijgende wereldwijde productie, omdat ze een groot deel van de achterstand kunnen inhalen, en dat komt ook de lokale valuta ten goede. De vermogensbeheerder verwacht het meest van de Braziliaanse real en de Chileense peso. Deze positieve signalen kunnen volgens UBS weleens de comeback van opkomende markten betekenen.

UBS is niet de enige vermogensbeheerder die optimistisch is over opkomende markten. Ook T. Rowe Price gelooft dat de verborgen waarde in deze markten er het komende jaar eindelijk uit gaat komen.

Dat mag wel eens, want de ‘opkomende’ markten zijn de laatste jaren voor beleggers vooral achterblijvende markten geweest.